VODI Turistički vodič kroz Srbiju - LOGO - Glavni logo

Sadržaj

Kuršumlijska banja

Kuršumlijska banja

Facebook
Twitter
LinkedIn
Kuršumlijska Banja je gradsko naselje i banjsko lečilište u opštini Kuršumlija u Topličkom okrugu. Prema popisu iz 2011. bilo je 106 stanovnika.

Kuršumlijska banja – Prirodni uslovi

Sa najumerenijom klimom od svih banja u Srbiji, Kuršumlijska Banja uz okolni prirodni ambijent koji sačinjavaju šume. Banjska reka i potoka sa čistom vodom, kao i čist vazduh. U blizini nema industrije – predstavlja i lečilište i rekreacioni centar. Kuršumlijska Banja je banja u Srbiji sa više vrsta lekovitih voda, koje je svrstavaju u red najatraktivnijih u Evropi. Sumporovite, ugljeno-kisele, alkalne i gvožđevite vode. Temperature voda su od 14-67 °C.

Kuršumlijska banja

Središte zdravstvenog turizma u banji je zavod i hotel „Žubor“. U Zavodu za specijalizovanu rehabilitaciju „Žubor“ terapijski blok se sastoji od hidroterapije, blatne terapije, elektroterapije i kinezi terapije. Smeštajni deo Zavoda je B kategorije, 240 ležajeva i 250 mesta u restoranu. Medicinske indikacije uključuju bolesti lokomotornog sistema, ginekološka oboljenja, neurološka oboljenja, bolesti metabolizma. Nalazi se u blizini Prolom banje i Đavolje varoši.

Lekovita Dobra

Naravno kao i kod svake banje, pored prelepe prirode i svežeg vazduha, najvažniji lekoviti faktori koje ona poseduje moraju biti vodenog tipa. Kuršumlijska banja je specifična po tome što broji široki spektar različitih termomineralnih, termalnih i mineralnih voda. Njihove se temerature kreću od 14°C do zavidnih 67°C. Ovako visoka temeratura vode veoma se retko može naći po banjama. To je još jedan kvalitet koji izdvaja ovu banju, jer su ovakve vode izuzetno zahvalne u lečenju. One spadaju u klasu natrijum-hidro karbonatnih, fluoridnih i sulfidnih hipertermi.

Kada je reč o njihovom sastavu, Kuršumlijska banja se može pohvaliti kako gvožđevitim i sumporovitim tako i alkalnim i ugljeno-kiselim vodama. Ukupan broj iskorišćenih izvora tople vode u ovoj banji je 10. Postoje i oni čiji potencijali još nisu eksploatisani. Izvori se slivaju u korito reke, te čine da i sama reka oko izvora bude topla i to čak 38°C. Primena ovih voda u svrhe lečenje, u Kuršumlijskoj banji se odvija na više načina. A to su: pijenje, kupanje, orošavanje. Pored značajnih izvora mineralnih voda ovo područje bogato je peloidom, odnosno termomineralnim lekovitim blatom koje se primenjuje kako u lečenju i terapiji mnogih bolesti tako i u kozmetičke svrhe.

Lekovito blato

Lekovito blato sa ovog područja nekada je bilo svetskog glasa i jedno od najlekovitijih mineralnih blata Evope. Danas ga nema u svom izvoronom obliku. Ono čega su se prisetili stručnjaci uspelo je da održi tarapiju blatom kao jedan od glavnih lekovitih faktora u ovoj banji. Blato se priprema veštački, odnosno zemlja iz banje se meša sa sulfidno termomineralnom vodom. Na taj način se dobija blato bogato mineralima.

Terapije

Terapije koje se korste u ovoj banji sprovode se isključivo uz pomoć stručih lica i u zvaničnim medicinskim ustanovama. U njih spadaju: Hidroterapije, terapije peloidom, kinezi fizikalne terapije i elektroterapije. S obzirom da je u sastavu vode najviše zastupljen natrijum ( 2 grama po litru) ona se retko kada koristi za piće, ali je zato kupanje glavni oblik terapije.

Za sada u Kuršumlijskoj banji postoji samo jedan ovakav centar, izgrađen još davne 1982.godine. Centar nosi naziv Institut za rehabilitaciju „Žubor“. Pored medicinskih uluga on nudi i smeštaj, a njegov kapacitet je 250 postelja. U celoj banji ima tri kupatila, od toga je jedno adaptirano za terapije peloiodom, tkz.blatno kupatilo. Druga dva su adaptirana za hidroterapije i opremljena su bazenima. U sva tri kupatila se sprovodi topla izvorska voda od 55°C.

Bolesti koje leči ova banja

• Razne vrste neuroloških oboljenja poput neuralgije;
• Više vrsta reumatizma (akutni, hronični, degenrativni, ekstra-atrtikularni);
• Mnogobrojni ginekološki problemi, između kojih je i sterilitet i postoperativna stanja zbog steriliteta;
• Bolesti metabolizma;
• Opšta oslabljenost organizma (pad imuniteta);
• Post traumatska stanja ( ili stanja nakon hirurških intervencija na zglobovima i kostima);

Pročitaj više OVDE.

Izvor: Wikipedia

Lokacija

Najčitanije

Reka Toplica
Reka Toplica
Latinska crkva
Latinska Crkva
Brestovačko jezero
Brestovačko jezero

Povezani članci

Reka Toplica
Reka Toplica
Latinska crkva
Latinska Crkva
Hisar Prokuplje
Hisar

Najčitanije

Reka Toplica
Reka Toplica
Latinska crkva
Latinska Crkva
Brestovačko jezero
Brestovačko jezero

Povezani članci

Reka Toplica
Reka Toplica
Latinska crkva
Latinska Crkva
Hisar Prokuplje
Hisar
Milica
Milica

Glavni urednik

Podržite naš rad i zapratite nas na društvenim mrežama:

Facebook   Instagram   Twitter   TikTok   YouTube   Pinterest

5 1 глас
Article Rating
Претплати се
Обавести о
guest
0 Comments
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре