VODI Turistički vodič kroz Srbiju - LOGO - Glavni logo

Sadržaj

Latinska crkva

Latinska Crkva

Facebook
Twitter
LinkedIn
Jug Bogdanova ili Latinska crkva se nalazi u centru današnjeg Prokuplja, nedaleko stare gradske crkve, sa kraja IX ili početka X veka. Podigao ju je najverovatnije neki lokalni vlastelin, sredinom XIV veka, u podgrađu Prokupačkog grada, a u njenoj unutrašnjosti su delimično očuvani ostaci živopisa. Na crkvi su obavljeni konzervatorsko-restauratorski radovi i ona se danas nalazi pod zaštitom Republike Srbije, kao spomenik kulture od velikog značaja.

Jug Bogdanova crkva je naziv vezan za mitskog Jug Bogdana (istorijskog župana Vratka Nemanjića). On je, prema narodnom predanju, vladao ovim krajem i podigao Prokupačko utvrđenje. Ova narodna tradicija je očuvana do danas, pa se pored crkve, po njemu danas zovu i:

• najočuvanija kula nekadašnjeg utvrđenja
• glavna gradska ulica
• obližnje selo, a ta tradicija je i simbolično predstavljena na grbu grada.

Latinska crkva je naziv koji je nastao po Dubrovčanima tj. Latinima (pošto su kao katolici vršili bogosluženje na latinskom jeziku). Oni su tokom XVII i XVIII veka imali svoju koloniju u Prokuplju i koristili su crkvu kao svoju bogomolju.

Latinska Crkva – Položaj, arhitektura i živopis

Položaj

Jug Bogdanova – Latinska crkva je podignuta sredinom XIV veka, na vrhu uskog prevoja zvanog Brana. Brana predstavlja jedini kopneni prilaz brdu Hisar i utvrđenju na njemu. Naziv Brana potiče od epigenije reke Toplice, koja se, od prevoja, okreće za 180° i teče „unazad“ da bi obišla brdo Hisar sa tri strane, nakon čega nastavlja svoj put ka istoku i Južnoj Moravi.

Mesto na kome je crkva podignuta, korišćeno je za verske objekte i pre njenog podizanja. Građevina je podignuta na mestu ranohrišćanske bazilike, čiji se temelji danas vide oko crkve. Sama bazilika podignuta je na mestu hrama posvećenog Herkulu, čija je statua pronađena na tom mestu tokom arheoloških istraživanja. Smatra se da je Herkulov hram pripadao rimskom Hameumu, dok je bazilika bila deo vizantijskog Komplosa.

Arhitektura

Crkva je mala jednobrodna građevina, sa polukružnom apsidom.Na njenoj zapadnoj strani su temelji narteksa, iznad ulaza se očuvala niša u kojoj se ranije nalazio prikaz sveca zaštitnika, dok se na bočnim stranama nalazi po jedan mali prozor, nalik puškarnici. U njenoj gradnji je korišćen žućkasti kamen i crvenkasta opeka, tako da je crkvena spoljašnjost ukrašena naizmeničnim redovima kamena i opeke. Ovaj način gradnje je preuzet iz vizantijske arhitekture, a bio je praktično neizostavan element na crkvama Vardarskog (od kraja XIII veka do kraja XIV veka) i Moravskog stila (od sedme decenije XIV veka do 1459. godine) srpske arhitekture.

Živopis

Živopis Jug Bogdanove crkve je samo delimično očuvan, a pored narativnosti, odlikuju ga svetao kolorit, jaki svetlo-tamni kontrasti i korektnost crteža.

Izvor: Wikipedia

Lokacija

Najčitanije

Crkva Svetog Prokopija
Crkva Svetog Prokopija
Latinska crkva
Latinska Crkva
Hisar Prokuplje
Hisar

Povezani članci

Reka Toplica
Reka Toplica
Hisar Prokuplje
Hisar
Spomenik Gvozdenom puku
Spomenik Gvozdenom puku

Najčitanije

Crkva Svetog Prokopija
Crkva Svetog Prokopija
Latinska crkva
Latinska Crkva
Hisar Prokuplje
Hisar

Povezani članci

Reka Toplica
Reka Toplica
Hisar Prokuplje
Hisar
Spomenik Gvozdenom puku
Spomenik Gvozdenom puku
Milica
Milica

Glavni urednik

Podržite naš rad i zapratite nas na društvenim mrežama:

Facebook   Instagram   Twitter   TikTok   YouTube   Pinterest

5 1 глас
Article Rating
Претплати се
Обавести о
guest
0 Comments
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре