VODI Turistički vodič kroz Srbiju - LOGO - Glavni logo

Sadržaj

Pusta reka

Pusta reka

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pusta reka je leva pritoka Južne Morave. Njen izvor nalazi se ispod Šopota, najvišeg vrha planine Radan.

Uvod – Pusta reka

Pusta reka nastaje spajanjem Kurtiške, Statovačke i Dragodelske reke u zaseoku Kruškar. Njen izvor nalazi se ispod Šopota, najvišeg vrha planine Radan. Dužina Puste reke iznosi 71 km, a površina sliva 569 km². Pripada Crnomorskom slivu.

Dolina Puste reke nije iste širine i dubine na celom njenom toku. Do sela Slavnika teče kroz užu dolinu, duboku 100-150 m. U ovom delu doline ima karakter bujice, sa koritom punim velikih stenovitih blokova. Nizvodno od sela Dragovca dolina joj se širi jer ulazi u Leskovačku kotlinu. U ovom delu doline korito joj je izvijugano i plitko i pri većim vodama ona se izliva i plavi prostrano Bojničko polje.

Među pritokama najduža je Kamenička reka (22 km). Ona Pustoj reci pritiče sa desne strane, u Bojniku, i predstavlja tipičan bujični tok. Najveći deo sliva Puste reke pripada opštinama Bojnik i Doljevac. Ona se uliva u Južnu Moravu kod Doljevca, u blizini ušća Toplice. Pusta reka je 60-ih godina pregrađena u svom gornjem toku, i stvorena je veštačka akumulacija, Brestovačko jezero. Ranije se Pusta reka nazivala Podgora. Na prostoru oko 330 km² oko rečnog toka prostire se istoimena oblast.

Prosečna gustina rečne mreže u slivu Puste reke iznosi 888 m/km² što je manje nego kod ostalih reka Leskovačke kotline, Jablanice i Veternice. Uzroci ovako male gustine rečne mreže su količina padavina u slivu (681 mm), velika energija reljefa u planinskom i znatno rasprostranjenje neogenih jezerskih sedimenata u ostalom delu sliva.

Rečni režim

Osnovna hidrološka osobina Puste reke je neujednačenost njenog režima. Srednji godišnji proticaj iznosi samo 2,3 m³/s , ali se u periodu visokih voda on višestruko povećava. Tako je 6. februara 1963. godine iznosio čak 178 m³/s . U proseku svake sedme godine korito reke presušuje. U celini sliv je siromašan vodom. Od ukupno izlučenih padavina otiče samo 19% vode, odnosno sa 1 km² sliva 4,1 l/s.

Izvor:

Wikipedia

Lokacija

Najčitanije

Reka Toplica
Reka Toplica
Latinska crkva
Latinska Crkva
Brestovačko jezero
Brestovačko jezero

Povezani članci

Reka Toplica
Reka Toplica
Latinska crkva
Latinska Crkva
Hisar Prokuplje
Hisar

Najčitanije

Reka Toplica
Reka Toplica
Latinska crkva
Latinska Crkva
Brestovačko jezero
Brestovačko jezero

Povezani članci

Reka Toplica
Reka Toplica
Latinska crkva
Latinska Crkva
Hisar Prokuplje
Hisar
Milica
Milica

Glavni urednik

Podržite naš rad i zapratite nas na društvenim mrežama:

Facebook   Instagram   Twitter   TikTok   YouTube   Pinterest

5 1 глас
Article Rating
Претплати се
Обавести о
guest
1 Comment
Најстарије
Најновије Највише гласова
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре

[…] jezero nastalo je krajem 70-ih godina dvadesetog veka pregrađivanjem Puste reke u njenom gornjem toku. Služi za vodosnabdevanje Lebana i Bojnika. U podnožju je Radan […]