VODI Turistički vodič kroz Srbiju - LOGO - Glavni logo

Sadržaj

Reka Toplica

Reka Toplica

Facebook
Twitter
LinkedIn
Toplica je reka u Srbiji, najveća leva pritoka Južne Morave. Karakteristična je po tome što, obilazeći brdo Hisar na ulazu u Prokuplje, jednim delom svog toka teče uzbrdo. Ova retka pojava naziva se epigenija, a Toplica je jedina reka u Evropi koja ima ovu anomaliju.

Reka Toplica – Geologija

Reka Toplica je reka stara više od 600.000 godina. Po povlačenju nekadašnjeg Panonskog jezera, čiji se jedan zaliv duboko zavlačio između planina Jastrepca i Pasjače, ostalo je između ovih planina njegovo zaravnjeno dno. Po takvom zemljištu — sastavljenom od vodoravnih slojeva gline, lapora i žućkaste ilovače — potekla je Toplica pre oko 600.000 godina.

Ona se svakako brzo usecala u nekadašnje jezersko dno, dok nije dospela do tvrđih stena, kristalastih škriljaca Pasjače, kada je usecanje znatno usporeno. Kada je nakon nekoliko stotina hiljada godina voda sprala i odnela najveći deo naslaga nekadašnjeg jezera između Vršnika i ogranaka Pasjače, Toplica se usekla u više zemljište sastavljeno od čvrstih stena, dok je prema severu ostalo niže i mekše zemljište, što je anomalija poznata kao epigenija.

Sliv

Izvire na istočnoj strani Kopaonika ispod Pančićeva vrha tako što je grade Blaževačka reka i Đerekarska reka kod sela Sudimlja u opštini Brus a uliva se u Južnu Moravu kod Doljevca. Duga je oko 136 km. U gornjem toku, do iznad Kuršumlije, na dužini od oko 50 km protiče uskom i dubokom dolinom, pa se ranije ovaj kraj zvao „Toplica Tijesna“. U ovom delu Toplica je široka do 15, a duboka do 1 metar.

Nizvodno od Kuršumlije protiče kroz uzanu i do 500 metara duboku Topličku kotlinu. Dolina joj je široka do 20 metara i plitka, svega 1,5 metara duboka. To je nekadašnja „Toplica Ravna“. Kod Prokuplja teče kratkim suženjem (Hisarski tesnac), a zatim ulazi u ravnicu Dobriča i do ušća ima izgled ravničarske reke sa izrazito vijugavim tokom, gde je neznatno dublja, a širina se povećava na 25—35 metara.

Sliv Topice zahvata površinu od 10.280 km². Prosečan protok vode na ušću je 110 m³/s. Kolebanje protoka u toku godine je veoma veliko. Najznačajnija pritoka je reka Kosanica. U slivu Kosanice, severozapadni obronci Radan planine, ima oko stotinu zamljanih stubova glavutaka jedinstvenih mikrooblika reljefa u zemlji. Taj deo se naziva Đavolja varoš. Dolinom Toplice i Kosanice vodi železnička pruga koja preko Merdarskog prevoja povezuje Pomoravlje sa Kosovom.

Protok Vode

Minimalna izdašnost izvora reke Toplice iznosi 1,1 m³/s, a maksimalna 45 m³/s. Temperatura vode na izvoru iznosi 7 °C. Voda ističe na visini od 2.017 metara nadmorske visine. Toplica prosečno u reku Južnu Moravu donese 110 m³/s vode. Reka Toplica je 1935. godina imala protok čak 986 m³/s to je bio najveći protok ikad zabeležen na Toplici.

Izvor: Wikipedia

Lokacija

Najčitanije

Crkva Svetog Prokopija
Crkva Svetog Prokopija
Latinska crkva
Latinska Crkva
Hisar Prokuplje
Hisar

Povezani članci

Latinska crkva
Latinska Crkva
Hisar Prokuplje
Hisar
Spomenik Gvozdenom puku
Spomenik Gvozdenom puku

Najčitanije

Crkva Svetog Prokopija
Crkva Svetog Prokopija
Latinska crkva
Latinska Crkva
Hisar Prokuplje
Hisar

Povezani članci

Latinska crkva
Latinska Crkva
Hisar Prokuplje
Hisar
Spomenik Gvozdenom puku
Spomenik Gvozdenom puku
Milica
Milica

Glavni urednik

Podržite naš rad i zapratite nas na društvenim mrežama:

Facebook   Instagram   Twitter   TikTok   YouTube   Pinterest

5 1 глас
Article Rating
Претплати се
Обавести о
guest
0 Comments
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре