VODI Turistički vodič kroz Srbiju - LOGO - Glavni logo

Sadržaj

Begovića grob

Begovića grob

Facebook
Twitter
LinkedIn
Begovića grob - Nalazi se na raskrsnici puteva Dobra voda - Vlasovo - Svinjište. Put nije asfaltiran, ali putnička vozila prolaze bez problema.

Begovića grob – ko je bio Dimitrije Begović?

Begovića grob, nalazi se na Radan planini. Dimitrije Begović (Dobri Do, 1890 – Ripivoda, 13. januar 1918). Bio je poručnik Vojske Kraljevine Srbije i komandant Jablaničkog komitskog odreda. Učestvovao je u Topličkom ustanku 1917. godine.

Izvršio je samoubistvo i sprečio da bude zarobljen, a sa sobom u smrt je odveo i dva bugarska oficira.

Poreklo

Begovići potiču od Spajića iz plemena Kuča, koji su se nakon pohare Kuča 1855-1856 godine doselili u Toplicu. Tada je njihov potomak uzeo prezime Begović, po ocu Tomici Begovu Spajiću.

Prvi Svetski rat

Dimitrije Begović i njegov rođeni brat Ivan Begović su se kao srpski oficiri borili u Cerskoj bici 1914. godine. Zbog ranjavanja, Ivan je vanredno unapređen u čin kapetana. Ukupno je ranjavan 27 puta. Dimitrije Begović je ranjen u sukobu sa 42. domobranskom pešačkom (Vražjom) divizijom u Mačvi.

Nakon ranjavanja je poslat na kućno lečenje. Kako nije mogao da učestvuje u povlačenju preko Albanije, uzeo je da sa preostalim srpskim oficirima u pozadini priprema gerilske akcije.

Toplički ustanak

Begović se pridružio komitama u Topličkom ustanku 1917. godine. Postao je komandant Jablaničkog komitskog odreda.

Po razbijanju većine ustaničke vojske, bugarska komanda je 23. marta uputila tajno pismo Begoviću i tražila mu da preda svoj odred. Garantovali su mu život, kao i živote članova njegove porodice. Posle celovečernjeg razmišljanja, Begović je poslao odgovor:

Ubili ste na hiljade članova porodica komita, ubićete i moju, jer se ja nikada neću predati. Srpski oficir se ne predaje.

U znak odmazde, bugarski vojnici su Begovićevoj ženi u sedmom mesecu trudnoće rasporili stomak i iz njega izvadili nerođeno muško dete koje su nabili na bajonet, a zatim su nju i njihovo četvoro dece ubacili u pojatu i zapalili, tako da su živi spaljeni. Zagrljeni, njihova tela su bila toliko ugljenisana, da ih meštani kasnije nisu mogli razdvojiti i zato su ih sahranili u zajedničku raku u selu Gajtan.

Pogibija

Pošto je jedan bivši komita otkrio bugarskim vlastima da se Begović sa svojim odredom skriva na Radan planini, usledila je potera. Grupa je opkoljena 13. januara 1918. godine i pružila je žestok otpor. Komite su krenule u siloviti juriš sa namerom da probiju obruč, u čemu su pojedini i uspeli, ali je Begović ostao ranjen.

U trenutku kada više nije imao municije, doviknuo je da će se predati. To je izazvalo oduševljenje bugarskih oficira, koji su imali naređenje da ga dovedu živog, pa su potrčali ka njemu kako bi ga lično zarobili. Begović je izašao iz zaklona sa podignutim rukama, dok je u rukavima šinjela držao dve odšrafljene bombe. Kada su se bugarski oficiri primakli dovoljno blizu, aktivirao je bombe i poveo ih sa sobom u smrt. Preživeli bugarski vojnici su sa mrtvog Begovića odsekli glavu, nabili je na kolac i pronosili po srpskim selima, da bi tako umanjili borbeni ustanički moral.

Begovićeve posmrtne ostatke su sahranili meštani na planinskom putu. Tokom 2021. njegovi posmrtni ostaci su forenzički analizirani i vraćeni na isto mesto.

Osveta

Dimitrijeva rođena sestra Milica Begović je 1921. godine, shvativši da izdajnik njenog brata neće doći pred sud, odlučila se na osvetu. Odenuta u komitsku uniformu, jer je i sama vojevala, opasala je redenike i uzjahala konja, zaputivši se u selo Donja Toponica. Toga dana je u selu bila svadba na kojoj je kum bio čovek koji je bugarskim vlastima izdao njenog brata. Ubila ga je pred svatovima i odsekla glavu, koju je potom odnela načelniku okruga u Prokuplju. Načelnik joj je rekao da neće biti hapšena niti suđena, budući da mu je delatnost ovog čoveka za vreme rata bila dobro poznata.

Begovića grob na Radan planini

Begovića grob – Nalazi se na raskrsnici puteva Dobra voda – Vlasovo – Svinjište. Put nije asfaltiran, ali putnička vozila prolaze bez problema.

Izvor:

Wikipedia

Lokacija – Begovića grob

Najčitanije

Reka Toplica
Reka Toplica
Latinska crkva
Latinska Crkva
Brestovačko jezero
Brestovačko jezero

Povezani članci

Reka Toplica
Reka Toplica
Latinska crkva
Latinska Crkva
Hisar Prokuplje
Hisar

Najčitanije

Reka Toplica
Reka Toplica
Latinska crkva
Latinska Crkva
Brestovačko jezero
Brestovačko jezero

Povezani članci

Reka Toplica
Reka Toplica
Latinska crkva
Latinska Crkva
Hisar Prokuplje
Hisar
Milica
Milica

Glavni urednik

Podržite naš rad i zapratite nas na društvenim mrežama:

Facebook   Instagram   Twitter   TikTok   YouTube   Pinterest

5 1 глас
Article Rating
Претплати се
Обавести о
guest
0 Comments
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре