VODI Turistički vodič kroz Srbiju - LOGO - Glavni logo

Sadržaj

Ivanova Kula

Ivanova kula

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ivanova kula (Ivanova kula) je mala srednjovekovna tvrđava koja se nalazi 33 km južno od Kuršumlije, na planini Radan. Utvrđenje se nalazi na izdvojenom vrhu, 1076 m nmv u blizini naselja Ivan Kula, jugozapadno od vrha Đak (1400 m).

Uvod

Ivanova Kula (Ivan Kula) – Grad je sagrađen na vrhu vulkanske kupe koja je zaravnjena i strmo zasečenih padina.

Arheološki lokalitet – Ivanova kula

Od sačuvanih ostataka je kula, visine od 14 m, ca stranama 7,78 i 5,80 m, stoji na rimskim fundamentima(rimski kastel), čiji 1,34 m debeli zidovi od grubo sečenih blokova peščanika. Sagrađena je od pritesanog kamena koji je vezivan dobrim krečnim malterom. Na severnoj strani se na kulu naslanja srednjovekovna građevina sa 56 m y obimu, razorena do temelja. Na južnoj strani nalaze se ostaci mlađih građevina. Utvrđenje je građeno u tipičnom srpskom poznosrednjovekovnom stilu za nekog velikaša. Do danas nikakva istraživanja na lokalitetu nisu rađena pa je i dalje veličina i tačna namena lokaliteta neutvrđena.

Istorijski podaci o utvrđenju

Nakon Kosovskog boja, grad je došao pod upravu despota Stefana Lazarevića, 1412. godine, kad se prvi put i spominje u istorijskim izvorima.

Predanje

Iz ovog utvrđenja su toplički junak Ivan Kosančić i Milan Toplica, vojskom iz gornje i donje Toplice, prešavši preko Trpeze(visoravan na Radan planini), otišli u Kosovski boj 1389. Zajedno sa svojim pobratimima, Milan Toplicom i Milošem Obilićem pripadali su viteškom redu – Zmaj.

Narodna legenda – Ivanova Kula

Prema narodnoj legendi ovom kulom je gospodario jedan od najvećih junaka Srbije, Kosančić Ivan, toplički junak iz boja na Kosovu. Arnautsko predanje kaže da je u Ivan kuli bila rezidencija Ivan-bega, koga je sultan Bajazit posle Kosovske bitke postavio za gospodara Kosanice i koji je celu dolinu zasadio orahovim drvećem. Legenda kaže da je Kosančić Ivan imao sestru Janu koju su u jednom od pohoda Turci oteli i vukli do sela Vuče gde je preminula. Na tom mestu sazidana je jedna mala crkva čiji temelji i danas stoje. Sa Ivan kule pruža se izvanredan vidikovac na sve četiri strane sveta. Lokalitet je proglašen spomenikom kulture.

Lokacija

Najčitanije

Reka Toplica
Reka Toplica
Latinska crkva
Latinska Crkva
Brestovačko jezero
Brestovačko jezero

Povezani članci

Reka Toplica
Reka Toplica
Latinska crkva
Latinska Crkva
Hisar Prokuplje
Hisar

Najčitanije

Reka Toplica
Reka Toplica
Latinska crkva
Latinska Crkva
Brestovačko jezero
Brestovačko jezero

Povezani članci

Reka Toplica
Reka Toplica
Latinska crkva
Latinska Crkva
Hisar Prokuplje
Hisar
Milica
Milica

Glavni urednik

Podržite naš rad i zapratite nas na društvenim mrežama:

Facebook   Instagram   Twitter   TikTok   YouTube   Pinterest

0 0 гласови
Article Rating
Претплати се
Обавести о
guest
0 Comments
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре